Ανάποδη τάρτα μήλου(Tarte tatin)

Ανάποδη τάρτα μήλου(Tarte tatin)

Σύμφωνα με τεκμηριωμένες ιστορικές έρευνες, η τάρτα Τατέν ήταν μια κατά λάθος δημιουργία των αδελφών Στεφανίας και Καρολίνας Tatin (πρώτο μισό του 19ου αιώνα με αρχές του 20ού) που είχαν ένα εστιατόριο, στη γαλλική επαρχία, και έφτιαχναν για την πελατεία τους μια πολύ νόστιμη τάρτα μήλων. Την εποχή που άρχιζε το κυνήγι η πελατεία αυξανόταν πάρα πολύ και οι αδελφές δούλευαν ασταμάτητα για να τα καταφέρουν.

Μια μέρα που το εστιατόριό τους ήταν γεμάτο η Στεφανία, ζαλισμένη από την πολλή δουλειά, ξέχασε να στρώσει τη ζύμη στον πάτο του ταψιού και έβαλε κατευθείαν τα μήλα. Τίποτα όπως δεν μπορούσε να αναχαιτίσει την ξεροκέφαλη και δυναμική μαγείρισσα που αποφάσισε να βάλει τη ζύμη πάνω από τα μήλα! Έτσι δημιουργήθηκε μια από τις ωραιότερες τάρτες που γοήτευσε τους κυνηγούς και που, αργότερα, λάνσαρε στο Παρίσι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Maxims.

Ο κριτικός της γαστρονομίας Maurice Edmond Sailland, ο λεγόμενος «πρίγκιπας των γαστρονόμων» είναι αυτός που το 1926 ονομάζει το γλυκό «τάρτα των δεσποινίδων Τατέν», κοινώς ονομαζόμενη σήμερα τάρτα τατέν. Σερβίρεται ζεστή, με κρέμα γάλακτος ή έναν βόλο παγωτό βανίλια. Τα μήλα θαυματουργούν ακόμα και ανάποδα!

Βαθμολογία Συνταγής

  • (5 /5)
  • 1 rating

Ανάποδη τάρτα μήλου(Tarte tatin)Ανάποδη τάρτα μήλου(Tarte tatin)

Σχετικές Συνταγές