Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνοι φαγητού καταλήγουν σε κάδους απορριμμάτων. Σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον το 30% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν. Πως μπορούμε να περιορίσουμε την σπατάλη φαγητού;
- Προγραμματισμός γευμάτων: Το πρώτο βήμα για την μείωση της σπατάλης είναι η πρόληψη! Ο προγραμματισμός του εβδομαδιαίου διαιτολογίου και η προετοιμασία της λίστας για τα ψώνια είναι βήματα που θα μας αποτρέψουν από το να προμηθευτούμε «περιττά» τρόφιμα.
- Ένα εξίσου σημαντικό βήμα για τη μείωση της σπατάλης φαγητού είναι η χρήση της σωστής ποσότητας υλικών κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Για να το πετύχουμε αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ζυγαριές και δοσομετρητές.
- Επαναχρησιμοποίηση: Πόσες φορές το περίσσευμα του φαγητού καταλήγει στον κάδο; Σε πολλές περιπτώσεις οι extra ποσότητες φαγητού μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου σε ένα διαφορετικό γεύμα. Για παράδειγμα, το περίσσευμα ψητού κοτόπουλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σαλάτα ή ως συστατικό της γέμισης σε κάποια πίτα.
- Όταν αγοράζουμε συσκευασμένα τρόφιμα ή υλικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις μερίδες στις οποίες αντιστοιχούν και να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης, ώστε να τα καταναλώσουμε έγκαιρα!
- Πολλές φορές η σπατάλη φαγητού προέρχεται από την λάθος συντήρηση του. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες συντήρησης και τους κανόνες υγιεινής, ώστε να αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα μας και να μην μειώνουμε το χρόνο «ζωής» τους.