Διαβήτης: Τα συμπτώματα, η πρόληψη και οι κατηγορίες
Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη αυξήθηκε από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατομμύρια το 2014.
Ο επιπολασμός αυξάνεται ταχύτερα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος από ό,τι στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.
Μεταξύ 2000 και 2019, σημειώθηκε αύξηση 3% στα ποσοστά θνησιμότητας από διαβήτη ανά ηλικία. Το 2019, ο διαβήτης και η νεφρική νόσος λόγω διαβήτη προκάλεσαν περίπου 2 εκατομμύρια θανάτους. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η αποφυγή της χρήσης τσιγάρου είναι τρόποι πρόληψης ή καθυστέρησης της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί και οι συνέπειές του να αποφευχθούν ή να καθυστερήσουν με δίαιτα, σωματική άσκηση, φαρμακευτική αγωγή και τακτικό έλεγχο και θεραπεία για επιπλοκές.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που εμφανίζεται είτε όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα. Η υπεργλυκαιμία, που ονομάζεται επίσης αυξημένη γλυκόζη αίματος ή αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, είναι μια κοινή επίδραση του ανεξέλεγκτου διαβήτη και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε σοβαρή βλάβη σε πολλά από τα συστήματα του σώματος, ειδικά στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.
Το 2014, το 8,5% των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω είχαν διαβήτη. Το 2019, ο διαβήτης ήταν ο λόγος για 1,5 εκατομ. θανάτους και το 48% όλων των θανάτων λόγω διαβήτη σημειώθηκαν πριν από την ηλικία των 70 ετών. Άλλοι 460.000 θάνατοι από νεφρική νόσο προκλήθηκαν από διαβήτη και η αυξημένη γλυκόζη αίματος προκαλεί περίπου το 20% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα (1).
Μεταξύ 2000 και 2019, σημειώθηκε αύξηση 3% στα τυποποιημένα ποσοστά θνησιμότητας από διαβήτη. Σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα, το ποσοστό θνησιμότητας λόγω διαβήτη αυξήθηκε κατά 13%.
Αντίθετα, η πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε από τις τέσσερις κύριες μη μεταδοτικές ασθένειες (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις ή διαβήτης) μεταξύ 30 και 70ετών μειώθηκε κατά 22% παγκοσμίως μεταξύ 2000 και 2019.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Τα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.
Στον διαβήτη τύπου 2, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να γίνουν αντιληπτά.
Τα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν:
- δίψα
- Συχνουρία
- θολή όραση
- αίσθημα κόπωσης
- απώλεια βάρους
Με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά και τα νεύρα.
Τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και νεφρική ανεπάρκεια. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια.
Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη αναπτύσσουν προβλήματα με τα πόδια τους από βλάβη στα νεύρα και κακή ροή αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έλκη στα πόδια και μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.
Διαβήτης τύπου 1
Ο διαβήτης τύπου 1 (παλαιότερα γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος, νεανικός ή παιδικός)
χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης και απαιτεί καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης.
Το 2017 υπήρχαν 9 εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1. η πλειοψηφία τους ζει σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Δεν είναι γνωστά ούτε η αιτία ούτε τα μέσα πρόληψης.
Διαβήτης τύπου 2
Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) για ενέργεια. Εμποδίζει το σώμα να χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εάν δεν αντιμετωπιστεί.
Με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο σώμα, ιδιαίτερα στα νεύρα και στα αιμοφόρα αγγεία. Ο διαβήτης τύπου 2 συχνά μπορεί να προληφθεί. Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος, τη μη αρκετή άσκηση και τη γενετική.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την πρόληψη των χειρότερων επιπτώσεων του διαβήτη τύπου 2. Ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη ανίχνευση του διαβήτη είναι να κάνετε τακτικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος.
Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι ήπια. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να γίνουν αντιληπτές. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα του διαβήτη τύπου 1, αλλά συχνά είναι λιγότερο έντονα. Ως αποτέλεσμα, η νόσος μπορεί να διαγνωστεί αρκετά χρόνια μετά την έναρξη, αφού έχουν ήδη εμφανιστεί επιπλοκές.
Πάνω από το 95% των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 ονομαζόταν παλαιότερα μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή έναρξη ενήλικα. Μέχρι πρόσφατα, αυτός ο τύπος διαβήτη παρατηρούνταν μόνο σε ενήλικες, αλλά τώρα εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα παιδιά.
Διαβήτης κύησης
Ο διαβήτης κύησης είναι η υπεργλυκαιμία με τιμές γλυκόζης στο αίμα πάνω από το φυσιολογικό αλλά κάτω από αυτές που είναι διαγνωστικές για διαβήτη. Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον τοκετό. Αυτές οι γυναίκες και πιθανώς τα παιδιά τους διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.
Ο διαβήτης κύησης διαγιγνώσκεται μέσω προγεννητικού ελέγχου και όχι μέσω αναφερόμενων συμπτωμάτων.
Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και μειωμένη γλυκαιμία νηστείας
Η μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT) και η μειωμένη γλυκαιμία νηστείας (IFG) είναι ενδιάμεσες καταστάσεις στη μετάβαση μεταξύ φυσιολογικής κατάστασης και διαβήτη. Τα άτομα με IGT ή IFG διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εξελιχθούν σε διαβήτη τύπου 2, αν και αυτό δεν είναι αναπόφευκτο.
Διαβήτης και Πρόληψη:
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.
Για να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του, οι άνθρωποι θα πρέπει:
- Υγιές βάρος
- Καθημερινή δραστηριότητα
- Υγιής διατροφή
- Να κόψετε το τσιγάρο
- Διάγνωση και θεραπεία
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω σχετικά φθηνού ελέγχου της γλυκόζης του αίματος. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης για να επιβιώσουν.
Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους αντιμετώπισης του διαβήτη είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Μερικά άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα χρειαστεί να λάβουν φάρμακα για να βοηθήσουν στη διαχείριση.
Σχόλια