Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την σπατάλη των τροφίμων

0
15756

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την σπατάλη και την απώλεια τροφίμων είναι πολύ σημαντική ειδικότερα φέτος εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, η οποία προκάλεσε μια παγκόσμια αφύπνιση σχετικά με την ανάγκη εξισορρόπησης του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης των τροφίμων μας.

Η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές χώρες. Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν εξαιτίας της καραντίνας είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια αγορών για παραγωγούς και διανομείς, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη μεγάλη κατανάλωση κι αγορά τροφίμων μέσα στην καραντίνα ήταν πρώτον ότι μεγάλο μέρος των προϊόντων αυτών κατέληξαν απορρίμματα λόγω της παρανόησης της σήμανσης ημερομηνίας και της ακατάλληλης αποθήκευσης αυτών των ειδών οικιακής διατροφής και δεύτερον τα σούπερ μάρκετ, τα οποία είναι συχνά βασικοί δωρητές στις τράπεζες τροφίμων, να αγωνίζονται να διατηρήσουν στα ράφια τους απόθεματροφίμων και να μην μπορούν να δωρίσουν τρόφιμα.

Αυτό που προέχει σήμερα είναι να γνωρίζουμε τη σημασία του θέματος της σπατάλης των τροφίμων και των απορριμμάτων που δημιουργούνται από τα τρόφιμα αυτά, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα για την Zero Hunger και την Κλιματική Αλλαγή.

Η μείωση της απώλειας τροφίμων και των αποβλήτων είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται από την πείνα αυξάνεται αργά από το 2014 και τόνοι βρώσιμων τροφίμων χάνονται ή / και σπαταλούνται καθημερινά.

Όταν η τροφή είναι απώλεια ή σπατάλη, όλοι οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αυτού του φαγητού – συμπεριλαμβανομένου του νερού, της γης, της ενέργειας, της εργασίας και του κεφαλαίου – σπαταλούνται. Επιπλέον, η διάθεση απώλειας τροφίμων και απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, οδηγεί σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή.

Αλλά οι συνήθειες μπορούν να αλλάξουν. Μερικά tips που μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινότητα μας είναι:

  • Καταναλώστε μικρότερες μερίδες στο σπίτι ή μοιραστείτε μεγάλα πιάτα σε εστιατόρια.
  • Μην αφήνετε τίποτα πίσω – Κρατήστε τα υπολείμματα για άλλο γεύμα ή χρησιμοποιήστε τα σε διαφορετικό πιάτο.
  • Αγοράστε μόνο ό, τι χρειάζεστε – Να είστε έξυπνοι με τις αγορές σας. Δημιουργήστε μια λίστα με αυτά που χρειάζεστε και ακολουθήστε την. Μην αγοράζετε περισσότερα από όσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
  • Αγοράστε φρούτα ή λαχανικά που μπορεί να έχουν ακανόνιστο σχήμα αλλά είναι εξίσου καλά αν και μοιάζουν λίγο διαφορετικά.
  • Ελέγξτε το ψυγείο σας – Αποθηκεύστε τα τρόφιμα μεταξύ 1 και 5 βαθμούς Κελσίου για μέγιστη φρεσκάδα και διάρκεια ζωής.
  • Ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που αγοράζετε.
  • Δωρίστε το πλεόνασμα – ότι φαγητό μας περισσεύει είναι καλύτερο να το μοιραζόμαστε με ανθρώπους που το έχουν ανάγκη παρά να το πετάμε.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ