Γλουτένη

0
16234

Κρυμμένη γλουτένη

Προσθετικές ύλες.

Οποιαδήποτε προϊόντα περιέχουν

Άμυλο (συντηρητικά που βρίσκονται μεταξύ 1400-1500). Πολλά από αυτά βασίζονται σε σιτηρά.

  •  HVP – υδρολυμένη πρωτεΐνη λαχανικών.
  •  HPP – υδρολυμένη πρωτεΐνη φυτών.
  •  Μαλτοδεξτρίνες. Κάποιες προέρχονται από σιτάρι.
  •  Βύνη
  •  Ξίδι – είναι ξίδι βύνης;
  •  Σάλτσα σόγιας – περιέχει σιτηρά;
  •  Φρώμα καραμέλας – μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για μερικά άτομα με κοιλιοκάκη.Μη καταχωρημένη γλουτένη. Ίσως μερικά από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε περιέχουν γλουτένη που δεν αναγράφεται στη διατροφική ετικέτα. Εάν η περιεκτικότητα είναι μικρότερη από κάποιο όριο με βάση τους ισχύοντες νόμους οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να καταγράψουν το συστατικό. Επομένως μερικά προϊόντα απαριθμούν τα κύρια συστατικά. Αυτό θα αλλάξει εντυπωσιακά όταν θεσπιστούν νέοι νόμοι πλήρους καταγραφής των συστατικών των τροφίμων και τεθούν σε ισχύ.

Παραπλανητικά ονόματα

Cornflour αυτό δεν γίνεται απαραιτήτως από καλαμπόκι. Θα μπορούσε να είναι λεπτά αλεσμένο αλεύρι σίτου. Σο όνομα «κορν φλάουρ» είναι ένα γενικό όνομα που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για να σημαίνει ένα λεπτά αλεσμένο αλεύρι.

Μόλυνση

Είναι τα τρόφιμα τα οποία:

παρασκευασμένα χρησιμοποιώντας τα ίδια μηχανήματα που χρησιμοποιούνται προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. (π.χ. άλευρα που η επεξεργασία τους έγινε σε μύλο ο οποίος επεξεργαζόταν αλεύρι σίτου);
μαγειρεμένα στο λάδι που έχει χρησιμοποιηθεί για το τσιγάρισμα άλλων τροφίμων; (π.χ. σε καταστήματα fast food);

βρασμένα στο νερό που χρησιμοποιείται για άλλα προϊόντα (π.χ. για βράσιμο ζυμαρικών στα εστιατόρια);
μαγειρεμένα σε μια σχάρα που χρησιμοποιείται για άλλα τρόφιμα (π.χ. εστιατόρια και καταστήματα fast food);

  •  όπως βούτυρο, μαρμέλαδα κ.λ.π. κοινά με το υπόλοιπο της οικογένειας;
  •  Χρησιμοποιείτε ίδιους πάγκους κοπής, μαχαίρια κ.λ.π., χωρίς να τα καθαρίσετε πρώτα;

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Θεραπεία αποτελεί η αυστηρή δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη που έχει ως συνέπεια την επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου σε κανονική κατάσταση και τον έλεγχο της πάθησης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί γιατί και η ελάχιστη ποσότητα γλουτένης, ασκεί ταχύτατα την τοξική της δράση στις λάχνες του λεπτού εντέρου και εμποδίζει την επάνοδο ή διατήρηση τους στην φυσιολογική αρχιτεκτονική τους ενώ η αποκατάσταση των βλαβών απαιτεί διάστημα αρκετών μηνών δίαιτας ελεύθερης γλουτένης.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ:
Μαγειρεύουμε με πρώτες ύλες χωρίς γλουτένη, π.χ. αλεύρι από καλαμπόκι ή ειδικό αλεύρι χωρίς γλουτένη αντί για το παραδοσιακό αλεύρι από σιτάρι.
Μαγειρεύουμε πάντα χωριστά και σε καθαρή επιφάνεια το φαγητό χωρίς γλουτένη, αποφεύγοντας έτσι λάθη και μόλυνση από μη ασφαλής τροφές .
΢ε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εξυπηρετεί η προετοιμασία φαγητού χωρίς γλουτένη για όλη την οικογένεια μιας και δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου γευστικά και σίγουρα δεν βλάπτει κάποιον που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κοιλιοκάκης.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ:

Προσθέτουμε στο διαιτολόγιο μας όσο γίνεται περισσότερα τρόφιμα που έτσι κι αλλιώς δεν περιέχουν γλουτένη π.χ. φρέσκα λαχανικά και φρούτα, πατάτες, ρύζι, κρέας, ψάρι κλπ.
Τποκαθιστούμε τα υπόλοιπα με προϊόντα από τα οποία έχει αφαιρεθεί η γλουτένη π.χ. ζυμαρικά, ψωμί κλπ

ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ:

Όταν τρώμε έξω προτιμάμε κάτι ψητό π.χ. κρέας, κοτόπουλο, ψάρι συνοδευμένο με ψητά λαχανικά, ρύζι (όχι γλασέ) και γενικά αποφεύγουμε τα περίπλοκα μαγειρευτά φαγητά που μπορεί να κρύβουν αρκετούς κινδύνους.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην πιθανότητα μόλυνσης από άλλα τρόφιμα με γλουτένη π.χ. στην ίδια ψησταριά να ψήνουν ψωμί ή πίττες.

Σέλος ας έχουμε στο μυαλό μας πως είναι καλύτερα να ενημερώνουμε τον σερβιτόρο και το μάγειρα για την ιδιαιτερότητα μας και να αποκλείουμε κάθε πιθανότητα, παρά να καταναλώσουμε γλουτένη επειδή ντρεπόμαστε.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ:

Όταν ψωνίζουμε προσέχουμε ιδιαίτερα τα συστατικά στην ετικέτα και αποφεύγουμε αυτά που αναφέρουν την γλουτένη, αλλά και όσα περιέχουν άγνωστα συστατικά και πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές κλπ που μπορεί να κρύβουν κινδύνους.

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές δεν αναγράφεται ο όρος γλουτένη αλλά μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε από τα συμφραζόμενα

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here