Οι τρόποι κοπής των λαχανικών με όλες τις ονομασίες

2
14766
Οι τρόποι κοπής των λαχανικών με όλες τις ονομασίες

Το ξέρω πως υπάρχουν πολλοί μαγειρικοί όροι που σε μπερδεύουν και σε εκνευρίζουν όταν είσαι πάνω από την συνταγή. Οι τρόποι κοπής των λαχανικών είναι αρκετοί αλλά όλοι είναι πολύ εύκολοι αρκεί να τους ξέρεις και να τους καταλαβαίνεις! Σου έχω όλους τους τρόπους κοπής των λαχανικών για να μην χρειαστείς να τους ξαναψάξεις!

Τρόποι κοπής λαχανικών:

Πάμε να δούμε και να αναλύσουμε όλους τους τρόπους κοπής:

  1. Brunoise ή μπρινουά: Είναι μια διαδικασία κοπής λαχανικών όπου το αποτέλεσμα μοιάζει με σχήμα κύβου. Συνήθως η πλευρά του κάθε κύβου είναι από 0,1 έως 0,3 εκατοστά. Αν θέλεις να μπούμε και σε περισσότερες λεπτομέρειες, θα πρέπει να ξέρεις ότι, όσο πιο μικρή είναι η πλευρά, αναφέρεται ως fine brunoise και όσο μεγαλώνει η πλευρά είναι γνωστή ως brunoise. Όταν ο κύβος μεγαλώσει αρκετά, ονομάζεται small dice, medium dice και large dice. Αλλιώς μπορεί να το έχεις ακούσει και ως ζαράκι.
  2. Julienne ή ζουλιέν: Είναι η πιο κλασική ονομασία για να κόψεις τα λαχανικά σου! Σίγουρα θα έχεις δει πολλές συνταγές με “λαχανικά ζουλιέν”. έτσι λοιπόν, ο τρόπος κοπής ζουλιέν αναφέρεται στα λαχανικά που είναι κομμένα μακρόστενα. Tο μήκος και το πάχος του κομμένου λαχανικού χαρακτηρίζει την κοπή διαφορετικά. Έτσι έχουμε το allumettes το οποίο αναφέρεται σε julienne με μέγεθος σπιρτόξυλου και το jardiniere – batonette, του οποίου οι διαστάσεις είναι συγκεκριμένες με 2 εκατοστά μήκος και 3 εκατοστά πλάτος. Μην σε επηρεάζουν όλες αυτές οι λεπτομέρειες, όταν λέμε κόψιμο ζουλιέν, εννοούμε να είναι κομμένο μακρόστενα σε μέγεθος περίπου σπιρτόξυλου!
  3. Chiffonade  ή  σιφονάντ: Ο συγκεκριμένος τρόπος κοπής είναι μόνο για τα φρέσκα φύλλα μυρωδικών (βασιλικός, δυόσμος, μέντα). Ο τρόπος είναι ο εξής, αφού τα διαχωρίσεις από τον κορμό τους,  τα τοποθετείς το ένα πάνω στο άλλο, τα τυλίγεις και τα κόβεις σε ροδέλες.
  4. Emince ή εμινσέ: Μπορεί να μην ξέρεις την ονομασία αλλά σίγουρα το κάνεις σχεδόν καθημερινά. Ο συγκεκριμένος τρόπος κοπής είναι κυρίως για κρεμμύδια όταν τα κόβουμε σε λεπτές φέτες!
  5. Μacedoine ή μασεντουάν: Ο συγκεκριμένος τρόπος κοπής είναι αντίστοιχος με τον brunoise δηλαδή κόβουμε σε κύβους αλλά σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται για φρούτα!
  6. Ciseler ή σιζελέ: όταν ψιλοκόβουμε τα λαχανικά – ζαρζαβατικά όπως κρεμμύδι, σκόρδο κτλ.
  7. Paysane ή πειζάν: όταν κόβουμε τα λαχανικά σε μεγάλο μέγεθος και ασύμμετρο.
  8. Concasse ή κονκασέ: Σίγουρα τον ξέρεις αυτόν τον τρόπο! είναι η ξεσποριασμένη ντομάτα κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ