Τα τυριά για ένα γκουρμέ Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

0
742
τυρια για ενα γκουρμε χριστουγεννιατικο τραπεζι

Έχεις φτιάξει τέλεια το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου αλλά θέλεις να το κάνεις πιο πολυτελές και πιο γκουρμέ; Ε πρέπει να επιλέξεις ένα πλατώ τυριών με τα πιο ιδιαίτερα και γευστικά τυριά για Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα εντυπωσιάσουν όλη την παρέα.

Για τα το πλατώ με τα τυριά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου, μπορείς να κάνεις 2 πράγματα ή να το βγάλεις ως ορεκτικό για να ανοίξεις την όρεξη της παρέας ή να τα βγάλεις στο τέλος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σου μαζί με ένα υπέροχο λευκό κρασί για να κλείσει η μέρα.

ΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ:

Στο πλατώ με τα τυριά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, δεν χρειάζονται υπερβολές, μπορείς να βάλεις 3-4 ειδή από τυριά και να τα διακοσμήσεις με κρακερς, φρούτα και αποξηραμένα φρούτα.

Η σειρά που πρέπει να έχεις τα τυριά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι τυχαία ούτε τόσο απλή όσο νομίζει.

Ξεκινάμε πρώτα από τα μαλακά τυριά και στη συνέχεια πάμε προς τα τυριά ωρίμανσης που είναι πιο έντονα γευστικά με μεγαλύτερη ένταση. Αυτό γίνεται για να πάμε σταδιακά προς την γεύση. Ξεκινάμε από τα μαλακά που είναι “ήρεμα” στην γεύση με μαλακή υφή και έπειτα περνάμε στα έντονα σκληρά.

τυρια για χριστουγεννιατικο τραπεζιΆρα, η σειρά πρέπει να είναι μαλακά/λευκά τυριά στη συνέχεια πάμε για σκληρά κίτρινα τυριά, ακολουθούν τα παλαιωμένα ώριμα τυριά και τέλος τα μπλε τυριά που έχουν και την πιο έντονη γεύση.

Πόσα τυριά να βάλεις στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι:

όπως είπαμε και παραπάνω δεν χρειάζονται υπερβολές. Το πλατώ τυριών για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι το βάζουμε είτε για να ανοίξουμε την όρεξη της παρέας είτε για να κλείσουμε γευστικά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

τυρια για γκουρμε χριστουγεννιατικο τραπεζι
τυρια για χριστουγεννιατικο τραπεζι

Βάζουμε συνήθως 3-4 τυριά και το κάθε κομμάτι να είναι περίπου στα 40 γραμμάρια ανά άτομο. Αν έχεις ένα φιλικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορείς να βάλεις 4 διαφορετικά είδη τυριών, αν είναι πιο επίσημο το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου μπορείς να βάλεις μέχρι και 8 τυριά.

ΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Τα τυριά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα βάζουμε πάντα σε ένα ξύλινο δίσκο αφήνοντας πάντα χώρο ανάμεσα στα τυριά, μην τα στριμώξεις! τυρια για γκουρμε χριστουγεννιατικο τραπεζι

Καλό θα ήταν για κάθε τυρί να έχεις και από ένα διαφορετικό μαχαίρι ώστε ο καθένας να κόβει το τυρί που επιθυμεί. Στο κάτω κάτω άλλο μαχαίρι θέλει το μαλακό τυρί, άλλο μαχαίρ χρειάζεται το σκληρό τυρί ωρίμανσης.

Πριν σερβίρεις το πλατώ τυριών σου στην παρέα, καλό είναι να τα αφήσεις 30 με 40 λεπτά εκτός ψυγείου ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μπορέσουν αν βγάλουν όλες τις γεύσεις τους.

Στο πλατώ με τα τυριά μπορείς να βάλεις συνοδευτικά κράκερσ, μπατόν σαλέ, κριτσίνια ή φρυγανισμένο ψωμί.

Τα συνοδευτικά για το πλατώ τυριών:

Εκτός από τα κράκερς, τα κριτσίνια και τα μπατόν σαλέ ως συνοδευτικό στο πλατώ τυριών σου μπορείς να βάλεις μαρμελάδες. Φοβερή ιδέα είναι η μαρμελάδα ντομάτας ή μαρμελάδες με εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι, μανατρίνι. Η καλύτερη πρόταση είναι μαρμελάδα σύκο!

τυρια για γκουρμε χριστουγεννιατικο τραπεζι ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΛΑΤΩ ΤΥΡΙΩΝ:

Πάμε να δούμε ποια τυριά μπορείς να βάλεις στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου ξεκινώντας από τα μαλακά:

 1. ανθότυρο
 2. ξυνομυζήθρα
 3. κατίκι
 4. τσαλαφούτι
 5. ξινοτύρι κρέμα
 6. Brie
 7. camembert

Σκληρά τυριά:

 1. Γραβιέρα νάξου
 2. καπνιστό μετσόβου
 3. λαδοτύρι νάξου
 4. μετσοβόνε
 5. ροκφορ
 6. γκοργκοντζόλα
 7. παρμεζάνα
 8. γραβιέρα αμφιλοχίας
 9. πεκορίνο

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ