Πως να βράσεις τα αυγά για να γίνουν σφιχτά ή μελάτα

1
4798

Είναι γνωστό πως τα αυγά είναι η ευκολότερη πιο γρήγορη αλλά και υγιεινή λύση για το μεσημεριανό που ξέχασες ή βαρέθηκες να μαγειρέψεις ή ακόμα και για το υγιεινό σνακ σου για εσένα που είσαι της διατροφής. όμως πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί πως να το φας; Να κάνεις ένα βραστό αυγό και σφιχτό; ή μήπως θα ήταν καλύτερα ένα μελάτο αυγό με ψωμί;

Θα έχεις αναρωτηθεί πολύ συχνά πως βράζουμε τα αυγά για να πετύχεις το απόλυτα σφιχτό αυγό ή ακόμα και εκείνο το μελάτο που δεν είναι ακριβώς μελάτο για να το φας με το κουτάλι αλλά ούτε και σφιχτό. ίσως ουκ ολίγες φορές θα έχεις σκεφτεί ποια να είναι η σωστή θερμοκρασία για το βράσιμο του αυγού ή πόσος χρόνος χρειάζονται τα μελάτα αυγά.

Σου έχω όλες τις απαντήσεις για αυτά τα δύσκολα ερωτήματα της ζωής για να φτιάξεις τα αυγά σου ακριβώς όπως τα λιγουρεύεσαι

Πως βράζουμε τα αυγά και πόση ώρα;

  1. Καταρχάς να ξεκινήσουμε από το πολύ βασικό κομμάτι του βρασίματος αυγού που είναι να μην σπάσει στο βράσιμο. Για να μην σπάσει το αυγό μας πρέπει να το βγάλουμε από το ψυγείο και να “πάρει” θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δες εδώ τα μυστικά –>Τα μυστικά για να μην σπάνε τα αυγά στο βράσιμο
  2. Για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενως ράγισμα των αυγών κατά το βράσιμο, καλό θα ήταν να βάλεις μια μεγάλη κατσαρόλα για να μην “κουτουλάνε” μεταξύ τους και σπάσουν.
  3. Αν θέλεις όμως να είσαι σίγουρη/σίγουρος ότι και να σπάσουν δεν θα χυθεί το ασπράδι, ρίξε μια κουταλιά ξύδι για κάθε αυγό που βράζεις.
  4. ΠΡΟΣΟΧΗ! όταν μιλάμε για χρόνο βρασίματος αυγού, πάντα μετράμε αφού κοχλάσει το νερό όχι όσο περιμένουμε να ζεσταθεί.
  5. Αν θέλεις πολύ πολύ μελάτα αυγά, αυτά δηλαδή που οι φίλοι μας οι Γάλλοι ονομάζουν “a la coque” πρέπει να τα βράσουμε περίπου 90 δευτερόλεπτα, δηλαδή 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα. Όταν λέμε πολύ πολύ μελάτο αυγό, εννοούμε το αυγό που τρώμε στην αυγοθήκη με κουταλάκι.μελατα αυγαμελατα αυγα
  6. Αν θέλεις τα μελάτα αυγά που να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κουταλάκι, θα χρειαστεί να τα αφήσεις 3 λεπτά. Ένα σημαντικό μυστικό, είναι να χαμηλώσεις την φωτιά στο μάτι αφού αρχίσουν να βράζουν τα αυγά για να μην γίνουν λάστιχο τα ασπράδια.
  7. Αν θέλεις σφιχτά βραστά αυγά τότε τα 6 λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος βρασίματος. Αν θέλεις άστα και 1 με 2 λεπτά ακόμα με κλειστό μάτι για να πάρουν ακόμα πιο γερή βράση.

Πως να ξεφλουδίσεις τα αυγά εύκολα και χωρίς απώλειες;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να ξεφλουδίσεις τα αυγά και να αναγκαστείς να πετάξεις το μισό αυγό γιατί θα έχει κολλήσει στο τσόφλι ή να αναγκαστείς να φας την μεμβράνη του αυγού που ξέρω ότι πολλοί την σιχαίνονται.

Καταρχάς ξεφλουδίζουμε τα αυγά αφού κρυώσουν και κάτω από τρεχούμενο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό εισχωρεί στο αυγό και βοηθάει να ξεκολλάει την μεμβράνη και το τσόφλι.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ