Μυστικά για να πετύχεις αφράτο ψωμί όπως του φούρνου

2
4005

Υπάρχει κάτι καλύτερο από το σπιτικό ψωμί που φτιάχνεις μόνος/μόνη σου με τα χεράκια σου; Σίγουρα όχι!

Επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι σου αρέσει η μαγειρική (για να βρίσκεσαι εδώ), θέλω να μοιραστώ μαζί σου κάποια από τα μυστικά που θα κάνουν το ψωμί σου τόσο αφράτο, σαν να το έχεις αγοράσει από τον πιο ακριβό φούρνο.

Πάρε στυλό και χαρτί και ξεκινάμε!

Μυστικά για αφράτο ψωμί:

  • Αν φτιάχνεις πρώτη φορά ψωμί, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις με λευκό ψωμί. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να είσαι της υγιεινής διατροφής αλλά το αλεύρι ολική είναι λίγο πιο δύσκολο στο πλάσιμο.
  • Προσοχή στο αλεύρι! Είναι γνωστό ότι δεν κάνουν όλα τα αλεύρια για κάθε συνταγή. Έτσι και το ψωμάκι σου θέλει το “δικό του αλεύρι. Προτίμησε το σκληρό αλεύρι το οποίο θα κάνει την ζύμη σου ελαστική και θα την βοηθήσει να φουσκώσει. Το μαλακό αλεύρι ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις δεν φουσκώνει εύκολα.
  • Είναι πολύ σημαντικό να αφήνεις την ζύμη να ξεκουράζεται, χρειάζεται υπομονή το ψωμάκι σου.
  • Πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή στα υλικά. Καλό θα ήταν όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όταν μιλάμε για ζεστό νερό, μην το παρακάνεις. Ζεστό, εννοούμε το νερό που δεν θα ξεπεράσει του 33 ºC.
  • Ένα μυστικό που ίσως να μην σε χαροποιήσει ιδιαίτερα, είναι το ζύμωμα. όσο πιο πολύ ζυμώσεις την ζύμη για το ψωμί σου τόσο πιο γρήγορα θα φουσκώσει.
  • Σε περίπτωση που δεν μπορείς να καταλάβεις αν η ζύμη σου έχει φουσκώσει αρκετά και είναι έτοιμη για πλάσιμο, μπορείς να κάνεις μια τρύπα στη ζύμη με το δάχτυλό σου. Αν επιστρέψει στην αρχική του μορφή τότε η ζύμη σου χρειάζεται κ’ άλλο χρόνο. Αν παραμείνει η “τρύπα” που δημιούργησες, τότε είναι έτοιμη για πλάσιμο.
  • Αναρωτιέσαι πως θα καταλάβεις αν έχεις ζυμώσεις αρκετά και σωστά την ζύμη σου; Είναι απλό. Τράβα ένα κομμάτι από την ζύμη, αν είναι ελαστικό η ζύμη είναι έτοιμη. Αν κοπεί τότε η ζύμη θέλει άλλο λίγο ζύμωμα.
  • Πριν βάλεις το ψωμάκι σου για ψήσιμο, όπως θα έχεις δει σε κάθε συνταγή, χαράζουμε από πάνω με ένα μαχαιράκι. Μην παραλείψεις αυτό το βήμα, είναι πολύ σημαντικό γιατί βοηθάει το ψωμί σου να φουσκώσει και να ψηθεί καλά.
  • Το σωστό το ψήσιμο θέλει υπομονή. Μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα του φούρνου και μην ξεπεράσεις του 170 °C στον αέρα.

Πως θα κάνεις τραγανή κόρα στο ψωμί;

Υπάρχουν 2μυστικά για να κάνεις τραγανή την κόρα στο αφράτο ψωμί σου. Το 1ο είναι να πασπαλίσεις την επιφάνεια του ψωμιού με ρυζάλευρο ακριβώς πριν το ψήσιμο.

Το 2ο μυστικό είναι στο καυτό ταψί που έχεις βάλει σε προθερμασμένο φούρνο να πετάξεις 2 παγάκια.

Γιατί το ψωμί μυρίζει μαγιά;

Μπορεί να σου έχει τύχει όπως θα βγάλεις το ζεστό και αφράτο ψωμάκι σου, να παρατηρήσεις ότι μυρίζει μαγιά. Αυτό οφείλεται στο ότι μάλλον το παράκανες με την δοσολογία της μαγιάς.

 

Δες όλες τις συνταγές για αφράτο ψωμί!

Γρήγορο αφράτο ψωμί

Γρήγορο αφράτο ψωμί σίκαλης

Ψωμί στη γάστρα

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ