Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

0
614

Η Σαρακοστή είναι η πιο γνωστή περίοδος νηστείας. Ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί έως την Κυριακή της Ανάστασης. Όσοι επιλέγουν να νηστεύουν για όλη την περίοδο της Σαρακοστής αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος, ψαριών αλλά και προϊόντων ζωικής προέλευσης. Εξαίρεση αποτελούν η ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 25 Μαρτίου, και η Κυριακή  των Βαΐων.

Λόγω του χαρμόσυνου χαρακτήρα τους, κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών η νηστεία είναι λιγότερο αυστηρή και επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού. Γιατί, όμως, μπακαλιάρο;

Ο μπακαλιάρος ήταν ανέκαθεν μια εύκολη και φθηνή λύση, για τους ανθρώπους κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε αντίθεση με τους νησιώτες, που μπορούσαν εύκολα να έχουν πρόσβαση στα φρέσκα ψάρια, οι υπόλοιποι Έλληνες έπρεπε να βρουν μια οικονομική, νόστιμη και εύκολα συντηρήσιμη επιλογή. Ο παστός μπακαλιάρος συγκέντρωνε όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και με τα χρόνια έγινε το βασικό συστατικό σε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης: μπακαλιάρο με σκορδαλιά.

Χρόνια πολλά!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here