Βαφή αυγών: Μπορούμε να φάμε τα κόκκινα αυγά το Πάσχα; Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία

0
209
κοκκινα και χρωματιστα αυγα

Πόσο επικίνδυνη είναι η βαφή αυγών για την υγεία μας; Κάθε Πάσχα όταν περνάμε με μπογιά τα πασχαλινά αυγά, αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να τα φάμε ή αν η βαφή αυγών μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες για την υγεία μας.

Προς έκπληξη όλων η απειλή δεν έχει να κάνει με τη βαφή αυγών, καθώς αυτά που αγοράζονται από το κατάστημα είναι ασφαλή για κατανάλωση. Το πρόβλημα έγκειται στον χρόνο που τα αυγά μένουν έξω αφού διακοσμηθούν.

Βαφή αυγών: Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία μας

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δηλώνει ότι δεν πρέπει να τρώμε μαγειρεμένα αυγά ή πιάτα με αυγά που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες ή για περισσότερο από 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή είναι πιο επιρρεπή στα βακτήρια.

Εάν τα βακτήρια όντως αναπτυχθούν και προσβληθείτε από τροφιμογενή ασθένεια, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, κοιλιακό άλγος ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, σύμφωνα με τον FDA.

Ακόμα, σε περίπτωση που η βαφή αυγών περάσει στο αυγό, προτείνεται να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο μέρος ή να το πετάξουμε. Το ίδιο ισχύει και για τρόφιμα όπως το τσουρέκι, όπου τοποθετείται αυγό. Συστήνεται επίσης να αποφεύγουμε τις βαφές από τις ανατολικές χώρες όπως Κορέα, Σιγκαπούρη κλπ και να επιλέγουμε εγκεκριμένες από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

κοκκινα αυγα το βαψιμο των αυγων

Πώς να τα βάψετε με φυσικό τρόπο

Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε μόνοι σας σπιτική βαφή με φυσικά υλικά, σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε τις χρωστικές ουσίες. Ο τρόπος για να φτιάξετε βαφή αυγών είναι απλό και μπορεί να σας εκπλήξει, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές. Παρακάτω θα δείτε έναν απλό τρόπο με παντζάρι!

  • Βράζετε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό.
  • Το σουρώνετε και μέσα σε αυτό βράζετε τα αυγά.
  • Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήστε τα  να σιγοβράζουν μέχρι και 15 λεπτά!

Πόσα αυγά μπορείς να φας το Πάσχα;

Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί αποφεύγουνε να καταναλώνουν πολλά αυγά μέσα στην ημέρα ή και μέσα στην εβδομάδα έχοντας ως φόβο την χοληστερίνη. Η αλήθεια όμως είναι ότι το αυγό δεν επηρεάζει την χοληστερίνη, είναι ένας μικρός μύθος ο οποίος έχει καταρριφθεί πολλά χρόνια πριν και εμείς αδυνατούμε να το αντιληφθούμε.

Διάβασε περισσότερα για το πόσα αυγά μπορείς να φας το πάσχα σε αυτό το άρθρο –>Πόσα κόκκινα αυγά κάνει να τρώμε;

κοκκινα αυγα

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ